Перга

Це законсервована бджолами квітковий пилок. Вона необхідна бджолам для вирощування розплоду, виділення воску і маткового молочка. Принесену в вулик квітковий пилок бджоли складають у вільні комірки стільників, утрамбовують головою, заливають зверху свіжим медом і запечатують восковими кришечками.

Під дією дріжджових грибків, ферментів слини бджіл і меду квітковий пилок, утрамбована в воскових осередках, піддається молочнокислого бродіння, після чого стає ще більш поживну для бджіл і в такому вигляді може довго зберігатися.

Хімічний склад перги близький до хімічного складу пилку. У перзі міститься більше Сахаров, в основному за рахунок доданого бджолами меду, та молочної кислоти (3-4%), утвореною в результаті бродіння маси. Ці компоненти забезпечують її консервування та тривале збереження. Через високий вміст білків і вітамінів перга використовується в косметиці, медицині і харчовій промисловості.

Як продукт бджільництва перга не повинна бути запліснявілий, мати більше 3% домішок (воску, прополісу, шматочків деревини, оболонок лялечок ), вище 15% вологості. Перга повинна зберігати структуру гранул, мати солодкувато-кислий медовий смак з приємним запахом стільників і хліба, бути за кольором коричневої із зеленуватим або жовтуватим відтінком.



Назад