Що таке забрус бджолиний? По завершенню літа господині, бажаючи побалувати своїх близьких овочами і фруктами, беруться їх консервувати. Вони солять або маринують продукти, після складають їх в скляні банки і герметично закривають кришкою. Приблизно так само чинять і бджоли: напередодні зими вони запечатують мед. Тільки замість скляних банок у них соти, а бляшані кришки замінює віск. Забрус в апитерапии Воскова «печатка», яку залишають маленькі трудівниці - гарантія зрілості меду. Це означає, що продукт зможе зберігатися дуже довго. Зрізуючи воскові «кришечки» з поверхні сот, пасічники й отримують бджолиний забрус. На фото забрус нагадує поламані медові стільники, утрамбовані в банку. Але, зрізуючи «кришечки» ножем, пасічники зачіпають частинки й інших продуктів бджільництва. В результаті виходить справжній вітамінний коктейль з: меду воску прополісу пилку перги Вони збагачують склад забруса численними вітамінами (A, B, C, E), мікроелементами, амінокислотами, ефірними маслами, смолами та іншими корисними речовинами. Статті в тему: Чому мед вважається таким корисним? Чудодійний прополіс: лікування бджолиним «клеєм» Бджолиний пилок: ефективна допомога природи Бджолина перга - справжній вітамінний «бум»! Забрус медовый Перед покупкою переконайтеся, що в банці забруса присутні не тільки безпосередньо воскові стільники, а й достатня кількість меду. Саме такий продукт принесе неоціненну користь організму. Стаття в тему: Мед сотовий: солодкий десерт в природній оболонці Але забрус - це не тільки потужні природні ліки. Це ще й ласий десерт, який особливо оцінять діти. На смак він нагадує солодкий мед, тільки їсти його слід оригінальним чином - не ковтати, а жувати як жуйку. Про особливості застосування і корисні властивості продукту - далі в нашій статті. Забрус: лікувальні властивості для Вашого здоров'я У складі забруса представлені частинки практично всіх продуктів бджільництва. Крім того, в ньому були виявлені хітин (речовина, відома як визволитель організму від токсинів) і лізоцим (природний антибіотик). Цим пояснюється широкий спектр властивостей забруса. Давайте розберемо кожен «пазл» в складі продукту. Візьмемо, наприклад, мед. Він здійснює антибактеріальний ефект, в той же час зміцнює імунітет і покращує фізичну витривалість. Бджолиний віск і прополіс здійснюють додаткову атаку на мікроби, а також знімають запалення і сприяють регенерації тканин. Пилок і перга заряджають організм потужним «викидом» вітамінів, покращують самопочуття, зміцнюють нервову систему і збільшують запас бадьорості. Статті в тему: Пилок з медом: подвійна користь! Мед з пергою - потужний оздоровчий тандем Мед з прополісом - натуральна альтернатива аптечці Полезные свойства забруса Корисні властивості забруса знайшли своє застосування в лікуванні таких захворювань: ГРВІ (зміцнює імунітет, знімає запалення пазух носа і горла, сприяє відхаркуванню) дихальної системи (допомагає при гаймориті, ангіні, бронхіті, риніті і навіть астмі; є ліками проти сінної лихоманки; позбавляє від симптомів алергії) шлунково-кишкового тракту (покращує апетит; активізує секрецію і покращує моторну функцію кишечника; прискорює обмін речовин) серцево-судинної системи (покращує склад крові, зменшує рівень холестерину, сприяє нормалізації роботи серця) зубів і порожнини рота (знімає запалення ясен і слизової оболонки; очищає зуби і порожнину рота; є профілактикою карієсу, посилює слиновиділення; допомагає при стоматиті, гінгівіті і пародонтозі) опорно-рухового апарату (допомагає при лікуванні остеохондрозу хребта, артриту, остеомієліту і суглобової патології) Забрус для зубів - чи не найпопулярніше застосування продукту. Згідно з деякими фактами, саме так були виявлені цілющі властивості бджолиного десерту: один пасічник спробував жувати те, що всі вважали обрізками. Завдяки цьому він став володарем білосніжної усмішки і «неприступним» для інфекційних хвороб. Забрус для зубов Одна з найбільш унікальних властивостей продуктів бджільництва - те, що він є природним антибіотиком. При цьому, він абсолютно нешкідливий для організму, на відміну від своїх аптечних «аналогів». Він не викликає дисбактеріозу, а навіть навпаки - покращує стан мікрофлори в кишечнику. Стаття в тему: Лікування медом шлунково-кишкового тракту Медовий забрус: застосування для дорослих і дітей Бджолиний забрус має приємний солодкий смак. Завдяки цьому їсти його - одне задоволення! А згідно із відгуками молодих мам, продукт просто обожнюють маленькі діти. Для них це справжня гра: солодка жуйка, яку батьки дозволяють жувати днями безперервно! Але давайте поговоримо про те, як правильно і в яких кількостях слід вживати цей солодкий продукт. Стаття в тему: Продукти бджільництва: час відмовитись від пігулок! Применение забруса в апитерапии Почнемо з того, що забрус слід жувати, що не ковтаючи. Змішуючись зі слиною, мед і інші компоненти продукту поступово розчиняються. Цей процес може зайняти 10-20 хвилин, поки у Вас в роті не залишиться тільки віск. Він не перетравлюється організмом, тому його потрібно буде виплюнути. Однак, якщо Ви або Ваша дитина випадково проковтнули частинки бджолиного воску, не турбуйтеся - шкоди від цього не буде. Для профілактики інфекційних та вірусних захворювань, а також попередження карієсу зубів забрус слід приймати по 1 чайній ложці тричі на день. Лікування забрусом передбачає такі дози: при запальних захворюваннях носоглотки (грипу, гаймориту, риніту, бронхіту, ангіни та інших) - по 1 чайній ложці щогодини протягом 1-3 днів при загостренні алергії - по 1 чайній ложці 3-5 разів на день до зникнення неприємних симптомів при сінній лихоманці - за 3 місяці до загострення захворювання приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день після їжі; за 2 тижні до початку збільшити дозу до 2-х столових ложок при хворобах шлунково-кишкового тракту - по 1 чайній ложці після кожного прийому їжі Забрус при простуде Для дітей передбачено застосування бджолиного продукту в тих же кількостях. Боятися «передозування» не варто - солодкий десерт не тільки смачний, але й абсолютно нешкідливий. Цей бджолиний «коктейль» дуже швидко пригнічує запальні процеси в організмі. Якщо болить горло, заклало ніс або турбують інші неприємні симптоми - просто жуйте по 1 чайній ложці щогодини. І вже на наступний день від поганого самопочуття не залишиться і сліду! Наостанок поговоримо про зберігання медового забруса. Термін його придатності становить десятки років. Але не рекомендується зберігати продукт під прямими сонячними променями - в іншому він невибагливий.